„Заедно на старта“

лого Цоидуем
Име на проекта“ Заедно на старта“
Бенефициент: СОУ „Христо Ботев“ – гр. Камено
Партньор: НУ „Братя Миладинови“ – с. Кръстина
Максимална сума: 20 000 лв.
Продължителност на проекта: 01.10.2015 – 30.06.2015 г.

 

 Дейността на клуб „Гражданско образование“ бе отразена в изработена за целта диплянка и представена на останалите участници в проекта на 16.06.2016 г.

Диплянка

 

На 09.06.2016 година се проведе състезание на тема: „Бързо и вярно решаване на тестове“. Активно участие взеха всички ученици от клуб „Биологията – път към моята професия“. Състезанието беше отборно и се излъчи победител. Участниците от клуба показаха своите знания натрупани през годината.

 

Клуб „Словесно богатство“ представи сборника с разкази и есета „Моето училище

 

Участие на учениците от клубовете по ЦОИДУЕМ в 13 Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ в гр. Велико Търново
На 8 и 9 май учениците посетиха Аграрния университет в град Пловдив. Посещението има за цел професионалното ориентиране и кариерното развитие на учениците, създаването на предпоставки за самостоятелен избор на професионален път на реализация и отговорност за пълноценен живот. Учениците се запознаха с правилата за кандидатстване и продължаване на образованието си във ВУЗ, както и с възможностите за ползване на оценката от ДЗИ по биология и здравно образование и български език и литература. Запознаха се със специалностите в Аграрния университет и разгледаха богатата материална база.

 

На 04 май учениците от клуб „Гражданско образование“ проведоха викторина на тема: „Ние сме Европейски граждани“. Целта е учениците е да придобият задълбочени знания за правата и задълженията си като граждани на Европейския съюз. Така се създава възможност за активно участие в демократичните процеси на обществото, повишават се гражданските компетенции на учениците. Те придобиват умения да отстояват позиции, научават се да изпълняват задълженията си и да поемат отговорности като граждани на България и Европейски съюз.

 

Учениците от клуб „Малки българисти“ представиха, пред своите съученици книжки от любими автори, прочетоха любими приказки и нарисуваха рисунка по съдържание от изучено произведение. Посетиха училищната библиотека и се запознаха с начина на подреждане на книгите в библиотеката. На всеки ученик беше направен читателски картон.

 

Учениците от клуб „Малки българисти“ посетиха постановката „Малката Баба Яга“, където с интерес следиха съдържанието. Бяха съпричастни към препятствията на героинята.

 

Учениците от клуб „Малки българисти“ проведоха състезание „Минута е много“. Те представиха своите знания и умения усвоени през учебната година. Използвани бяха упражнения от различна трудност- гатанки, звуков анализ на думи, допълване на изречения, откриване на частите на речта, четене с разбиране. Учениците се забавляваха и с желание се включваха в съответните игри. В края на състезанието всеки получи награда.

 

Представителна изява на учениците съвместно с НУ „Братя Миладинови“ – с. Кръстина, по случай 8 април.

На 24.03.2016 година учениците от клуб „Биологията – път към моята професия“, участваха в дискусия на тема „Ранни бракове“. Разказвайки за този ранен съюз типичен за етническите групи и превърнал се в ритуал, всеки от участниците се опита да намери собствените си отговори – дали да живее по подобие на по – голяма част от своята общност, или може би да избере пътя на знанието, пътят на личностното развитие.

 

На 17.03.2016 година се проведе дебат на тема: „Брак или ВУЗ“ с участието на ученици от клуб „Успешна матура“. Бяха обсъждани въпроси за предстоящото дипломиране на дванадесетокласниците и техният избор да продължат образованието си във ВУЗ или да бързат да създадат семейство. Гости бяха учениците от клуб „Биологията – път към моята професия“, които с интерес се включиха в обсъждането на поставените въпроси.

 

Диплянката популяризираща здравословния начин на живот на младите хора,изработиха участниците от клуб „Биологията – път към моята професия“

стр.1

стр.2

 

3 МАРТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

Учениците от клуб  „Словесно богатство“ заедно със свои приятели от първи  и втори клас, подготвиха и изнесоха рецитал посветен на Националният празник на България.

 

На 17.02.2016 г. учениците от клуб „Успешна матура“ посетиха Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ -гр. Бургас. Деканът на факултет „Обществени науки“ – доц. д-р Надежда Калоянова запозна зрелостниците със структурата на университета, специалностите в него и кандидатстудентската кампания. Учениците се информираха как се кандидатства за различните специалности и каква реализация могат да очакват след завършването на ВУЗ.

 

На 14.01.2016 г. – poмcкaтa Нoвa гoдинa – Вacилицa, учeници oт клуб „Единни в многообразието“ с ръководител Георги Димитров  cypвaкaхa зa здpaвe кмета на Община Камено г-н Жельо Вардунски и директора на СОУ „Христо Ботев“ – г-жа Катя Балтаджиева.
Рoмcкaтa Нoвa гoдинa ce пocpeщa в пpoдължeниe нa тpи дни – 13, 14 и 15 янyapи. Спopeд пoвepиeтo нa 14 янyapи e вaжнo кoй гocт пpъв щe пpиcтъпи пpaгa нa къщaтa, зaщoтo тaкaвa щe бъдe и цялaтa гoдинa в дoмa зa cтoпaнитe. Рoмитe cмятaт зa cвoй зacтъпник и зaкpилник cвeти Вacилий, зaтoвa и пpaзникът e пoпyляpeн кaтo Бaнгo Вacил или Вacилицa.

 

            На 26.11 2015 г. се проведе дебат на тема „Защо трябва да владея български език?“, „Дава ли ми той предимство при постъпване на работа?“. Участие в дебата взеха дванадесетокласниците от клуб „Успешна матура“. Гости на дебата бяха ръководителите на проекта, учители и ученици от 9 и 10 клас.

           По време на дебата бяха обсъдени въпроси, свързани с грамотността, майчиния и официалния език, ДЗИ, намирането на работа у нас и в чужбина.

 

Оставете коментар